Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев,  цитиран от Агенция „Фокус”. Премиерът заяви, че до средата на годината ние ще сме готови с всички разрешителни и всички процедури, за да започнем строителство на българската територия на отсечката на проекта „Набуко”. Става въпрос за идеята, която има от доста време за развитие на първа база на южен газов коридор със строителството на своеобразен интерконектор между България и Турция, каза министърът.

Дължината на тази тръба на българската територия е 75 км. Начинът това да се направи е да се създаде отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл”, която да започне ранно развитие на този проект, за да може тази компания да има по-голяма гъвкавост. Ако има акционер в „Набуко Интернешънъл”, който не желае да започне ранно строителство на този газопровод, да можем ние, които искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, уточни Делян Добрев. На този етап все още се водят преговори и не може да се гарантира, че това е окончателно.

Идеята и днес е коментирана на срещата и е записано в декларацията, че всички акционери в „Набуко Интернешънъл” работят по нея. Освен България и Австрия е заявила категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южен газов коридор. Министърът е сигурен, че тази идея ще се подкрепи и от ТАНАП – от турска страна, защото, за да го има интерконекторът, трябва да се изгради 150 км отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара. Акционери в ТАНАП на 80 % са акционерите в „Шах Дениз 2” и те са заявили своята подкрепа за проекта. На този етап това е идея, по която се работи и се развива.

На въпрос ще бъде ли осигурен достъп до газопреносната мрежа на Балхаш, министърът каза, че идеята е да бъдат пренасяни количества през турската газопреносна система и оттам по интерконектора през Мармара. Има подписани споразумения с акционерите с Турция, така че не би трябвало да има проблеми. 99 % е постигнато споразумение за продажбата на 50 % от акциите на „Набуко Интернешънъл”. Има много малки детайли, които трябва да се уточнят в рамките на една седмица и министърът изрази надежда до 18 януари да бъде подписано споразумение между „Шах Дениз 2” и „Набуко Интернешънъл”.