За тази година не се планира страната да излезе на международните финансови пазари и да инвестира в облигации, съобщи Карина Караиванова, зам.-министър на финансите, цитирана от БГНЕС. Нареденото от МФ плащане на глобални облигации е в размер на 879 млн. 849 хил. евро, съобщи още Караиванова. В допълнение на това плащане днес наредихме и глобалният лихвен купон на доларовите облигации, с което общият размер на плащанията възлиза на около 914 млн. евро, добави тя.

В началото на юли България е пласирала в пълен обем емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро при лихвен купон от 4.25%. Постигнатата доходност е 4.436%. Парите бяха необходими за покриване на емисията облигации, емитирани от правителството на Симеон Сакскобурготски. Тогава главен инициатор на емисията бе финансовият министър Милен Велчев, откъдето излезе и прозвището на емисията в общественото пространство - "Облигациите на Велчев". За сравнение доходността по онази емисия тогава бе над 7.5%.

След плащанията съотношението между дълг и БВП ще намалее с почти 2% - от 16.72% до 14.75%. Общият дълг, който държавата ще емитира (размерът на нов дълг, който ще се приеме – бел. ред.) за тази година е около 1 млрд. 200 млн. лева, каза още зам.-министърът на финансите.

По-доброто изпълнение на Бюджет 2012 и рефинансирането на по-благоприятни условия са довели и до канцелиране на две краткосрочни емисии, които възлизат общо на 150 млн. лева, добави тя.
Само преди дни същото потвърди и финансовият министър Симеон Дянков. Според него по-ниският дефицит е вкарал в хазната 750 млн. лв., за които няма нужда да се емитира дълг и да се плащат лихви през 2013 г.

Най-голямото плащане по облигациите е през 2015 година, каза още Караиванова.