От началото на тази година обаче разликата си има съвсем точен измерител и той е 10%. С толкова се облагат срочните депозити, докато разплащателните сметки, спестовните и безсрочните влогове остават освободени от данък, пише Вестник Капитал Daily.  

Това предполага повече потребителски интерес към тези продукти и съответно повече усилия от страна на банките да предложат безданъчна алтернатива за спестяванията на клиентите си. Затова и очаквано вече можете да откриете различно именувани влогове и сметки - свободна, универсална, отворена, без ограничения.

Проучване на "Капитал Daily" на място в банкови офиси на петнайсет банки показа, че те имат готови оферти. В по-голямата си част това са продукти, които банките имат в портфолйото си отпреди, и въвеждането на новия данък не ги е мобилизирало да произвеждат конкретно сметки за заобикаляне на данъка. В редки случаи има и нововъведени продукти, а има и банки, които се готвят да предложат конкретно разработени сметки с по-атрактивна доходност, доближаваща се до тази на депозитите.

Според банков анализ от началото на 2012 г. спестяванията на населението са нараснали с близо 2.5 млрд. лв., което е ръст от 8 на сто за първите 10 месеца на 2012 г. и 12.7 на сто спрямо същия период на 2011. Прогнозите са, че спестяванията ще продължат да растат.