Преди тях се нареждат литовците, латвийците и румънците, а средната величина на кредитираните от банки граждани на ЕС е 12 процента. Данните са за 2011 година и обхващат населението на възраст над 16 години, когато се придобива правото на самостоятелно ползване на банкови услуги.

Италия е в дъното на европейската класация по още два показателя - банкови сметки и кредитни карти. Италианците, които не притежават банкова сметка са 29 процента при средно 14 процента небанкиращи в Европа. На последно място тук е Румъния с 55 на сто небанкиращо население, предхождана от България - 47 процента и Полша - 30 процента. Най-банкиращи са гражданите на Дания и Финландия, където 100 процента от имащите право разполагат с банкови сметки. С показатели далеч под средното ниво на небанкиращи е Холандия с 1 процент население без банкова сметка, Германия - 2 процента, Великобритания и Франция - по 3 на сто, Испания - 7 на сто.

Кредитни карти притежават средно 36 процента от гражданите на ЕС, като във Великобритания те са 51 на сто, в Испания - 42 на сто, във Франция - 38 на сто и в Германия 36 на сто. В Италия притежателите на кредитни карти са 31 процента. Това изоставане на Италия със сигурност няма да бъде преодоляно скоро, тъй като служебното правителство на Марио Монти въведе допълнителен данък върху текущите и спестовни банкови сметки, твърдят анализатори.