Това са "Юриста груп" ЕООД, София, "Българска железопътна компания" АД, адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко", адвокат Валентин Иванов, адвокатско дружество "Григоров и съдружници", адвокат Тодор Ангелов, Първа инвестиционна банка, "Българска корабна компания" ЕАД и ТД Груп Феровиар Роман АД - Букурещ.
Почти всички адвокатски кантори са консултанти на големи чужди и местни инвеститори, които не желаят още сега да разкрият намеренията си.

Процедурата по приватизация на "БДЖ-Товарни превози" е втора поред, тъй като първият опит се провали поради липса на инвеститорски интерес. Ако държавата не успее и сега да продаде компанията, то тя ще остане за следващото правителство, тъй като Караниколов посочи, че държавата ще продава до 30 март.

До 28 януари 2013 г. кандидатите трябва да подадат документи, доказващи съответствие с предварителните квалификационни изисквания. Срокът за издаване на сертификат за регистрация и закупуване на информационен меморандум е 18 февруари 2013 г.
Надзорният съвет е занижил критериите за допустимост до участие в процеса и посочи, че изискванията вече са 100 млн. лева оборот за последните 3 години за стратегически инвеститори и 400 млн. лева за всяка от последните три години за финансови инвеститори. Предишните условия бяха оборот от 400 млн. за стратегическите и 1 млрд. на финансовите инвеститори, напомни директорът на Агенцията по приватизация.
Караниколов заяви, че няма да коментира цената на БДЖ „Товарни превози", защото при предварително обявяване, инвеститорите се опитват да я свалят.

До 4 март могат да се извършват огледи на активи на дружеството и да се правят срещи с ръководството на фирмата. Подаването на обвързваща оферта и внасянето на депозит трябва да се направи до 15.00 часа на 12 март 2013 г.