Лихвите по депозити от началото на тази година ще се облагат с 10%. Ще се обложат всички доходи по влоговете, получени през 2013 г. Няма да бъдат облагани с окончателен данък доходите от лихви по банкови сметки, с изключение на лихвите по депозитни сметки, в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Налогът се удържа и внася от търговските банки и клоновете на чуждестранни банки в страната в срок до края на месеца, следващ месеца на начисляването на дохода, решиха депутатите. При авансово изплащане на дохода по лихвите, същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

Депозитът в руска банка е трудно проследим за родните данъчни. Въпреки че имаме подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Москва, това не означава обмен на данъчна информация. Дори да направят ревизия, бирниците ще загубят близо година, докато чакат отговор от руските си колеги, обясниха експерти.

Междувременно Дянков взе на мушка българите със сметки в Щатите. България и САЩ подготвят споразумение за обмен на данъчна информация, научи "Стандарт". Това ще извади на светло банковите сметки както на нашенците зад океана, така и на янките, пребиваващи у нас. Данъчните в двете страни ще могат да изискват от колегите си информация за финансовото положение на всеки гражданин при възникнали основания за ревизия. Очаква се споразумението да бъде подписано през 2013 г. В декларациите за годишните доходи българите трябва да обявяват доходите си от лихви зад граница. И ако пропуснат да обявят доходите си от банки в САЩ, при една ревизия данъчните ще хванат измамата.

В момента благодарение на европейска директива страните от Общността автоматично изпращат данни до НАП за доходите от лихви на българите. Така, ако някой не обяви лихвите си от страна от ЕС в данъчните си декларация, със сигурност ще бъде разкрит от данъчните. Държавите от ЕС, където има данък върху лихвите, го събират от банковите сметки на българските граждани и автоматично го изпращат в Националната агенция за приходи.