Гогов взе участие в откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се разгледа доклада на комисията относно заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цените на природния газ през следващото тримесечие.
Ние не приемаме клиентите си като врагове, но и те не трябва да ни приемат като донори, каза още шефът на Булгаргаз.

След заседанието Гогов коментира задълженията на топлофикационните дружества към обществения доставчик. Гогов попита как така "Топлофикация Плевен" купува "Топлофикация Русе" за 27 милиона евро, а в същия момент точно тази топлофикация, заедно с другите две от тази група, им дължат 20 милиона лева. "Ако някой може да извади 27 милиона евро, за да купи нещо, а в същия момент да дължи 20 милиона лева, значи някъде в цялата схема има нещо порочно", коментира той. "В момента единственият инструмент за принуда, който имаме, е да не приемем да сключат договор с нас поради факта, че имат просрочени задължения и законът ни дава право за това", допълни Гогов.

От "Булгаргаз" ще подпишат нов договор за доставка на синьо гориво с "Топлофикация Плевен" само при условие, че от топлофикационното дружество поемат ясни и точни ангажименти в какви срокове ще погасят старите си задължения. Гогов обясни, че "Топлофикация София" почти ежедневно прави преводи към "Булгаргаз". "Доколкото аз имам информация от ръководството на "Топлофикация София", колкото се събират, толкова успяват да преведат към нас", обясни той. Ако зависи от добрата воля на "Булгаргаз", няма да има топлофикационно дружество, което да остане без природен газ, но добрата воля трябва да е подплатена и с действия и от другата страна. Ние не приемаме клиентите си като врагове, но те не трябва да ни приемат като донор, подчерта Гогов.

По сметки на "Булгаргаз" недовзетият приход на обществения доставчик надхвърля 200 милиона лева. По сметките на държавната комисия е около 160 милиона лева. За първото тримесечие, ако всичко е нормално би следвало между 5,5 и 6 милиона лева да намалим недовзетия приход на "Булгаргаз", обясни още Гогов.

Обемът на заявените предварително количества природен газ от страна на клиентите на "Булгаргаз" съвпада с очакванията на обществения доставчик. "Единствено не сме получили заявления от дъщерните дружества на "Овергаз Инк", но причината си е ясна. Разликата между предложеното намаление на цената на синьото гориво и предложеното от "Булгаргаз" ще означава 3,5 - 4 милиона лева по-малко приходи за обществения доставчик.