"Приватизационната програма цели привличането на значителен международен капитал, който ще бъде инвестиран главно в благоустройство и инфраструктура", каза Стурнарас в парламента на втория ден от дебатите за политическата платформа на правителството.

Министърът каза, че правителството планира да даде предимство на 28 приватизации, включително на държавните компании за газ и водоснабдяване, бившето летище в Атина и други летища в страната, пристанища за яхти, държавните железници и продажбата или лизинга на 28 държавни имота. Приватизацията на Държаната енергийна корпорация ще бъде осъществена на по-късен етап, каза Стурнарас, съобщава БТА.

По-рано лидерът на основната опозиционна партия Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) Алексис Ципрас обвини трипартийната коалиция, че иска да разпродаде на безценица гръцките ресурси и държавните компании. "Политическата платформа на премиера не е нищо друго освен табела "продава се", сложена върху Гърция", каза Ципрас в парламента.

Той отправи специално предупреждение към тези, които искат "да грабнат на безценица държавната собственост", че могат да изгубят всичките си пари и да бъдат изправени пред съда. Ципрас предложи мораториум върху изплащането на гръцкия дълг, докато страната, изпаднала в дълбока рецесия, успее да се възстанови. Той предсказа, че неговата партия скоро ще дойде на власт, защото коалиционното правителство "ще се провали".

Ципрас заяви, че когато неговата партия влезе в правителството, ще укрепи финансите на страната, като наложи данъци на богатите и започне борба срещу укриването на данъци.

Евангелос Венизелос, лидерът на гръцките социалисти и бивш финансов министър, чиято партия ПАСОК е част от управляващата коалиция, нападна предложението на Ципрас за мораториум на плащанията, като каза, че това ще бъде равносилно на обявяване на фалит на държавата. "Страната не може да понесе повече демагогия", каза той. Новоизбраният парламент ще гласува доверие на правителството днес в полунощ.