Италианският премиер Марио Монти оряза още по-силно държавните разходи на Италия, предаде ДПА. След седемчасово заседание тази нощ правителството реши да намали държавните разходи с 26 млрд. евро до края на 2014 година. Мерките трябва да допринесат за по-малка и по-ефективна администрация "без да намалят качеството на услугите", каза Монти.

Предстои парламентът да одобри съответния законов текст. За три години страната ще съкрати около 10 процента от служителите в държавния сектор и 20 процента от ръководителите на държавни служби, допълва информационният сайт Лента.ру. Правителството се надява, че намаляването на бюджетните разходи ще даде възможност да се избегне повишаването на ДДС от 21 до 23 процента, за което настояват експертите.

През април Италия вече реши да намали държавните разходи с 4,2 млрд. евро, но към началото на юли стана ясно, че тези икономии няма да бъдат достатъчни. Бе оповестено, че бюджетният дефицит на страната в края на първото тримесечие на 2012 г. е нараснал до 8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е най-високото ниво от 2009 година.