Европейската централна банка понижи водещата лихва до нов исторически минимум от 0,75 на сто, съобщиха световните агенции. Основната лихва бе понижена за последно до 1 процент през декември 2011 г.

Освен понижението на основната лихва, централната банка също понижи депозитната си лихва, която играе ролята на под за паричния пазар, до нула от 0.25%. Това трябва да окуражи банките да си заемат пари една на друга вместо просто да връщат всяка вечер по 800 млрд. евро при ЕЦБ на овърнайт депозити. 
Решението бе по-скоро очаквано. 

Намаляването на инфлационния натиск в еврозоната напоследък роди хипотезата за понижение на лихвите, защото пазителят на единната валута нямаше повод да се опасява от скок на цените, либерализирайки условията за кредитирането.

Не се обсъждат никакви други "нестандартни" мерки", заяви президентът на банката Марио Драги, допълвайки, че решението за лихвения процент е било единодушно.
Веднага след изявлението на Драги курсът на еврото се понижи с повече от процент и се търгуваше около нивата 1.2370-80 долара.

Драги, от когото някои анализатори очакват именно новина за нов гигантски и дългосрочен заем за банките, заяви, че "няма сигнали за изтичане на капитали извън еврозоната", което би могло да оправдае извънредни мерки, отбелязва АФП. Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) са достатъчни, за да се управлява сегашната конюнктура в еврозоната, според Драги. "ЕФФС и ЕСМ са адекватни за управляването на рисковете и процесите", заяви Драги, цитиран от БТА

През декември 2011 г. ЕЦБ обяви предоставяне на неограничена ликвидност за срок от 36 месеца и намали изискваните обезпечения. Така централната банка наля 1 трилион евро. Днес Драги нарече тези мерки временни.

На днешното заседание по паричната политика Банк ъв Ингланд реши да запази водещата си лихва на равнище 0,5 на сто, което не е променяно от март 2009 година. Освен това банката даде начало на трети кръг от парични стимули, обявявайки, че отново ще пусне печатницата и ще изкупи активи за 50 милиарда лири с новоотпечатаните пари, за да спомогне за излизане на икономиката от рецесия.

Централната банка на Китай също понижи основната си лихва - от 6.31% на 6%. Драги отрече координация с Великобритания и Китай.