Докато премиерът и министърът на финансите се намират в болница за лечение на различни здравословни проблеми, днес бе разгласено изявление за политиката, която ще следва трипартийната коалиция, съобщава БТА.

В документа, публикуван днес, правителството, ръководено от Андонис Самарас, обяснява, че смята да ограничи съкращаването на чиновници и иска ревизирането на спасителния план, наложен от Евросъюза и МВФ, към което се стреми, да даде възможност за удължаване поне с две години т.е. до 2016 г. на срока на "реформите за бюджетни корекции". Този срок според гръцката агенция Ана би могъл да включва нов заем от 16 – 20 милиарда евро.

Исканията са вписани в изборната програма на Самарас и са обект на политическо споразумение между трите партии, които подкрепят новото гръцко правителство, разполагащо с 179 гласа от общо 300 в парламента.

Целта на този план е да се постигне намаляване на дефицита, без да се прибавят нови съкращения на заплати, пенсии и публични корекции, се изтъква в документа, като се иска замразяване на съкращенията на чиновници и повишаване на помощите за безработица.

Според меморандума, подписан от Гърция с кредиторите й, в замяна на втори план за оказване на помощ, страната се бе задължила да намали със 150 000 броя на служителите в обществения сектор, от които 15 000 тази година.

Новата администрация би искала също да преразгледа намаляването на минималната заплата и мерките, взети в началото на годината под натиска на кредиторите на страна за съкращаване на работни места в частния сектор.

В документа се изтъква, че на работодателите и синдикатите би трябвало да се разреши да определят равнището на минималната заплата в частния сектор, която бе намалена с 22% до 586 евро през февруари в рамките на условията, наложени на Атина от кредиторите.

Гърция е под силния натиск на кредиторите си да продължи оздравяването на публичните си финанси въпреки все по-острото недоволство срещу използваните методи, включващи нещо като "вътрешна девалвация" или намаляване на производствените разходи на страната, която до сега не успя да съживи икономиката си, а се намира в рецесия за пета година по ред. Близо една четвърт от активното население на Гърция е безработно – 1,12 милиона според официалните статистики.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас претърпя успешна операция на окото днес, след като вчера постъпи в атинска клиника. Той попадна в болница заради отлепена ретина на едното око. Тя вече е залепена.

Министърът на финансите Василис Рапанос също има здравословни проблеми. Той припадна малко преди клетвата на новия кабинет и в момента се възстановява.

Консервативната Нова демокрация на премиера Андонис Самарас е начело на новия кабинет, в който влизат още социалисти от ПАСОК и малката партия Демократична левица.

  Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получиха заедно абсолютно мнозинство от 162 места в 300-членния парламент след изборите на 17 юни.