Русия не се стреми към изграждането на държавен капитализъм. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на Петербургския икономически форум, цитиран от БГНЕС. На форума присъства и българският финансов министър Симеон Дянков, който ще изнесе лекция на тема "Създаване на надеждно бъдеще"

"Държавният капитализъм не е нашата цел. Едновременно с това приватизацията не трябва да води до създаването на нови частни монополисти на мястото на държавните", каза днес Путин, цитиран от Интерфакс. "Без здравословна конкуренция пазарната икономика в не по-малка степен от командно-административната проявява склонност към загниване", подчерта той.

По време на 12-годишното управление на Путин в Русия бяха създадени редица държавни корпорации, а ролята на държавата в икономиката забележимо се усили. Тази политика беше резултат от всеобщото разбиране в края на 90-те години, че осъществените икономически реформи и приватизация не са в състояние да създадат предпоставки за успешно икономическо развитие на страната.

Държавният капитализъм в Русия има една от най-дългите истории. Неговите основи се поставят още във времената на Петър Велики в началото на ХVІІІ век. Етатизмът в икономиката има една основна цел – модернизация и вестернизация на Руската империя, която е принудена да наваксва изоставянето от развитите класически капиталистически западни държави – Великобритания, Франция, Холандия.

Провеждането на широкообхватни реформи в зависимата от енергетиката руска икономика е основен приоритет, заяви още руският президент Владимир Путин. "Разработихме цяла програма от мащабни реформи. Тя получи широка обществена подкрепа. Изпълнението й е основна задача за мен като президент", каза той.

В световната икономика липсват решителни действия за борба с кризата, а полумерките само влошават ситуацията, подчерта руският президент. "Според единодушната оценка ситуацията в глобалната икономика изглежда тревожно, натрупани са много дисбаланси и дългове", посочи президентът. Необходимо е да бъдат проведени реформи в Международния валутен фонд (МВФ) и други финансови институции и е справедливо да бъде поставен на дневен ред въпросът за засилване на ролята на развиващите се икономики в света, включително страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), подчерта Путин.

Руският президент изрази надежда, че на срещата на европейските лидери ще бъдат взети решения за преодоляване на кризата в еврозоната. "Резултатите от изборите в Гърция и курсът на Европейската комисия към засилване на финансовата дисциплина вдъхват оптимизъм", каза той. Руското правителство има достатъчен "арсенал" за борба с кризата, която обаче може да бъде различна по продължителност и характер. До 2020 година в Русия трябва да бъдат създадени или модернизирани 20 милиона работни места, допълни Путин.