Най-голямата борса за метали в света London Metal Exchange се продава и кръгът от потенциални купувачи е сведен до две имена, които са склонни да броят по 1.3 млрд. паунда за контролния пакет. Двамата основни претенденти са Intercontinental Exchange Inc. и на Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, съобщи Дарик.

След излизането на CME Group и NYSE Euronext като акционери, борсата търси нов партньор, който обаче ще трябва да си подсигури 75% от акциите в дружеството. Решението за това кой да изберат и колко процента от борсата да му продадат ще е на настоящите акционери, сред които са JPMorgan Chase & Co и Goldman Sachs & Co. Тази сряда предстои заседание на борда на директорите на London Metal Exchange, на която ще бъдат разгледани офертите. Решението няма да бъде взето още тази седмица, но желанието на акционерите е процесът да не се проточва във времето и отговорът да стане ясен в кратък срок.

След селекция на кандидатите в този предпоследен кръг от процедурата по избор на купувач са одобрени офертите на Intercontinental Exchange Inc. и на Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. Първият от кандидатите е оферирал 1.3 млрд. пунда за борсата, по информация на британския Sunday Telegraph. По непотвърдена информация конкурентът от Хонконг е предложил също толкова за навлизане в акционерната структура. И двамата конкурента се ангажират да запазят уникалната структура на борсата без промяна.

Според наблюдатели, американците от ICE биха били по-подходящият купувач, но хонконгското дружество едва ли ще изпусне шанса си да наложи контрол над този пазар. От години Лондонската борса за метали се опитва да получи разрешение от китайския регулатор, за да разкрие свои поделения в близост до клиентите й в страната. Последните й усилия в тази насока бяха отхвърлени преди три години. За своите 135 години на пазара London Metal Exchange доминира в глобалната търговия с основни метали, като през нея минават най-малко 80% от глобалната търговия с мед и алуминий.

Съществува вариант, при който няма сделка за продажбата на борсата. Ако тя не се продаде, ще бъде изградена вътрешна клирингова система и ще бъдат повишени таксите за търговия.