Законопроект за изменение и допълнение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове e внесъл народният представител Захари Георгиев, съобщиха от Градския съвет на БСП-Пловдив, цитиран от "Фокус".

Мотивите за законодателната му инициатива са, че изплащането на дължимите левови компенсации на правоимащите граждани значително се бави. Единият от предложените текстове постановява при планирането на всяка следваща бюджетна година да се предвиждат и неизплатените суми от предходната. Компенсирането на правоимащите граждани да става по съответния ред до шест месеца от подаването на молбата, е другото предложение на Захари Георгиев. Третото законоизменение предвижда 50 % от продажбите на недвижимо имущество, отнето в полза на държавата, да влизат в Националния компенсационен жилищен фонд.

Сега компенсирането на правоимащите граждани се бави, защото липсват средства във фонда, коментира на пресконференция днес пловдивският народен представител. 10-те милиона лева, предвидени от републиканския бюджет, са крайно недостатъчни. Такава е заложената сумата и до 2015 година, стана ясно от думите на Захари Георгиев. „Освен че се натрупват задължения на държавата, това ощетява и гражданите с многогодишни влогове. Сега те плащат предварително такси, а не получават дължимите компенсации. Не е предвидено и олихвяване на тези суми”, подчерта Георгиев.

В Пловдив забавянето е повече от година, а дължимата сума на чакащите е над 4 милиона. Захари Георгиев се надява, че законодателната му инициатива ще получи подкрепата на управляващите. „Идват нови избори и министър Дянков пак ще развърже торбата с парите”, добави той.