Това коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА.
Той участва във форума "Балкански политики за зелен икономически растеж" в столичния хотел "Радисън". Имаме стотици мегавати възобновяема енергия, които ще бъдат инсталирани през тази година, трябва много внимателно да субсидираме "зелената" енергия, защото в момента сме една от държавите-първенци в Европейския съюз по постигането на целите към 2020 г., каза пред участниците във форума Делян Добрев.
По думите му този пазар вече е "прегрял" в някои държави като Чехия и Испания, където преференциалната цена е премахната. Ако допуснем това да се случи в България и още през следващата година постигнем целите си, през следващите седем години няма да има инвестиции във възобновяеми източници, каза министърът.
Може би затова ДКЕВР се презастрахова с малко по-ниска цена, но нейният хоризонт е едногодишен, добави той.
Българските домакинства и бизнесът консумират в пъти повече енергия от Европа, нашата енергоемкост е от пет до осем пъти по-висока, посочи Добрев. Той припомни, че за стимулиране на използването на алтернативни горива от края на тази година чрез правителствени програми ще започне отпускането на заеми за енергийна ефективност на обща стойност над един милиард лева.
Ще даваме субсидии на домакинствата за изграждане на газовите инсталации в сградите, като ще финансираме 50 на сто от разходите за тях, каза министърът, цитиран от БТА.
Кабинетът още не може да измисли как да поощри използването на екологични коли, макар че това е сред приоритетите му, информира междувременно "Сега". Но няма да се приложи една от най-старите идеи - за отпадане на местния данък за автомобили, които щадят околната среда. За разлика от своя предшественик Трайчо Трайков сегашният министър на икономиката Делян Добрев смята, че опрощаването не е работещо решение, тъй като този налог е нисък.
Наскоро бизнесът предложи държавата да наложи пълна забрана за "конвенционални" автомобили до курортите, с цел да се опази чист въздухът. Според министър Добрев обаче това е крайна мярка и подобно предложение едва ли ще проработи.