Рекордни постъпления от дивиденти на фирми с държавно участие отчете финансовото министерство. Към 31 май - срока за привеждане на отчисленията от печалбата за повечето дружества, в бюджета са постъпили 276 млн. лв. - близо 60% над приходите за 2011 г, съобщава "Сега".
Част от ръста идва от извънредното решение на кабинета да изиска всички неразпределени печалби от предходни години. Това кърпи временно бюджета, но обезкръвява компаниите, коментира вестникът.. "Българският енергиен холдинг"  е превел солидната сума от 141 млн. лв., Държавната консолидационна компания (ДКК) - 93 млн. лв., Летище София и РВД - съответно по 10 и 7 млн. лв. Дивидентът на ДКК е от продажбата на държавните акции в ЕVN. От изплащане на дивидент не бе освободен и фондът за органите на местното самоуправление в България, по-известен като ФЛАГ, който отпуска заеми на общините за подготовка на проекти по еврофондовете. ФЛАГ е превел на държавата 3.9 млн. лева. 4 млн. лв. е и дивидентът на оръжейния търговец "Кинтекс".
Процентът на дивидента се определя ежегодно от правителството, като от идването на ГЕРБ на власт размерът бе завишен - от 50 на 80% от печалбата.  Правителството иска да прибере от държавните предприятия и печалбите от предишни години, които те са заделили като резерви.  В момента МФ отчита едва 18 млн. лева приходи от събирането на "неразпределената печалба" от периода отпреди 2011 г.
Дивидентите, които държавните фирми преведоха на хазната през 2010-а, бяха 112 млн. лв., а през 2011 г. - 174 млн. лв. Заедно със сегашните постъпления приходът за бюджета става 562 млн. лв.