Молбата за помощ ще бъде отправена след конферентен разговор на финансовите министри на еврозоната в събота, уточниха двата източника от ЕС. Ще бъде разпространено и изявление на Еврогрупата. "Обявяването се очаква в събота следобед," отбеляза единият от източниците.

Европейският съюз още не е получавал искане от Испания за финансова помощ, заяви говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алтафаж, цитиран от ДПА. "Ако постъпи искане, необходимите инструменти съществуват и са в готовност да бъдат използвани съгласно приетите директиви", изтъкна Алтафаж.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви днес, че Испания все още не е поискала финансиране от ЕС за помощ за нейните бедстващи банки и че единствено испанското правителство може да стори това, предава АФП. „Винаги е било ясно, че страните, които биха искали да се възползват от солидарност, сами трябва да изявят желанието си за това”, коментира Меркел в изявление след разговори с новозеландския премиер Джон Кий.

Говорителка на испанското правителство съобщи днес, че няма информация за предстоящо обявяване на спасителна помощ за затруднени испански банки, предаде Ройтерс. Говорителката припомни коментарите на испанския премиер Мариано Рахой вчера, че той ще изчака резултатите от независимия одит на банковата система на страната преди да говори с Европа за най-добрия начин на действие за рекапитализиране на банките.

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) понижи снощи рейтинга на Испания с три степени до ВВВ (лат. букви) с отрицателна перспектива. Според агенцията испанските банки се нуждаят от 50 до 100 милиарда евро, за да се рефинансират, уточни Франс прес. Друга от трите големи рейтингови агенции, Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), преди това предупреди, че испанските банки, които в момента пораждат безпокойства в еврозоната, трябва да приемат до 2013 година загуби между 80 и 120 милиарда евро, свързани с отпуснатите кредити.

Две испански спестовни каси, в момента поставени под попечителството на държавата заради финансовите им затруднения - Каталуня кайша (CatalunyaCaixa) и Нова Галисия (Novagalicia) - ще имат нужда от държавна помощ от 9 милиарда евро, за да се възстановят. Това съобщи Франс прес, която се позовава на испански медии, цитиращи испанската централна банка. Сумата е била посочена вчера от подуправителя на централната банка на изслушване в Конгреса при закрити врата. Тя ще се прибави към спасяването на Банкиа (Bankia), най-скъпото в испанската история, което ще струва 23,5 милиарда евро, от които 19 милиарда тепърва трябва да бъдат намерени. Общо тези три банки ще струват на държавата над 30 милиарда евро, което засилва и без това големите безпокойства на инвеститорите спрямо сектора, разклатен след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година.