България ще емитира облигации на стойност 950 млн. евро на международните пазари. Парите са необходими за за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на бившия финансов министър Милен Велчев от по-предишното правителство. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в парламента, цитиран от БГНЕС.

Дянков участва в дебата в Народното събрание по предложения от Министерски съвет законопроект за ратифициране на Договора за подписка между Република България и БНП Париба, Ейч Ес Би Си Банк Плюс и Райфайзен Банк Интернешънъл във връзка с емитирането на облигациите, подписан на 4 юни 2012 г. В понеделник стана ясно, че фискален и платежен агент за новата емисия еврооблигации ще бъде Bank of New York Mellon. Това е банката, през която ще бъдат осъществени транзакциите по продажбата на дълга. В договора е поставен таван от 10% лихва по еврооблигациите. Между 8 и 12 млн. лева на месец биха били лихвите по новия облигационен заем, пресметна министърът и обяви, че реално емисията ще бъде пласирана реално при около 5% лихва.

Моето първоначално предпочитание беше да се търсят средства от вътрешния пазар и само като вариант - да се търсят от външни пазари, продължи Дянков. Но се предпочете да се отиде на еврооблигационния пазар, където България сега има добри показатели и това може да ни отвори добра перспектива за следващи периоди, подчерта той.
Миналата година Симеон Дянков представи идеята си част от облигационния заем да бъде платен от Сребърния фонд, чрез емитиране на вътрешен дълг. Под натиска на опозицията, обществеността и Европа министърът се отказа от тази си идея.

Втория транш на плащанията по тези облигации изтичат към началото на 2015 г. и тогава ще се търсят начини и за тяхното погасяване, каза още министърът. Според него има два основни параметъра - дългът трябва да се взема достатъчно далеч от датата на погасяване на предишен дълг, за да има спокойствие за пазарите и за държавния бюджет и да е достатъчно близо до предишното плащане, за да няма излишни лихви, каза Дянков. Трябва да се смятат добре плюсовете и минусите от една такава операция и решихме това да стане през пролетта, е неговото мнение. Сега е възможно най-удобният момент за такъв ход, смята финансовият министър.

Лявата опозиция много остро разкритикува проектодоговора за емисията. Според Румен Овчаров заложеният таван от 10% за лихвата е пълна глупост. Как да накараме инвеститорите да купят дълг на 4%, като сме заложили 10% таван, обясни ексминистърът. Освен това Овчаров критикува и момента на емитирането. Според него емисията е трябвало да стартира, когато в резервите сме имали около 8 млрд. лв., като по този начин инвеститорите биха били по-благосклонни към дълга ни. Овчаров припомни и сегашната кризисна ситуация с дълговете на Гърция, Испания и Италия, която ще се отрази отрицателно на дълга ни.

От дясната опозиция обявиха, че ще подкрепят емисията. Синята коалиция убедено ще подкрепи операцията за разсрочване на външния дълг, защото това е съдържанието на обсъжданата мярка. Това не е увеличаване на дълга. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде  Агенция “Фокус”. „За няколко месеца дългът ще се увеличи, тъй като ще се изтеглят 950 милиона евро от пазара, но това нещо ще спре да е така, ще се върне старото положение на 15 януари 2013 г.”, каза Костов. Имаме класическа операция за изрязване на висок обем падеж на дълг, който настъпва на 15 януари, допълни той.

В процеса на подготовката установихме, че процедурата, по която е минала предишната операция по емитиране на еврооблигации е протекла доста непрозрачно преди 10-11 години, отбеляза Симеон Дянков. Днес се ангажирам, че в моментът, в който приключи едно предстоящо емитиране ще донеса всички документи, които са присъщи за такава сделка за да има контрол, обеща той.