Намаляването на дълговете, което се извършва в момента в повече европейски банки в перспективата на влизането в сила на новия рамков регламент, наречен Базел III, отиде твърде далеч, заяви вчера генералният директор на Института по международни финанси (ИМФ), банкерското лоби, Чарлз Далара, цитиран от АФП и БТА.
По-рано вчера Далара подаде оставка, като шеф на ИМФ. Той бе и главен преговарящ по редуцирането на гръцкия дълг.

"Намаляването на дълговете в много европейски финансови институции и в европейската икономика като цяло отиде твърде далеч", заяви Далара, който направи изказване на конгреса на ИМФ.

Според Дъглас Флинт, новия президент на ИМФ и президент на китайско-британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) това намаляване на дълговете "допринася на редица пазари за неизбежното намаляване на банковия кредит", а това е "нежелателна" последица. Поради това "може би моментът е подходящ да помислим за една пауза" в този цикъл на намаляване на дълговете, допълни той на пресконференция на ИМФ.

Регламентът, наречен Базел III, задължава банките да увеличат съотношението на собствените си средства (собствените пари спрямо предоставените кредити). Повече банки са решени да не увеличават капитала си и предпочетоха да намалят задълженията си (кредитите, които те отпускат), като това им позволява да подобрят въпросното съотношение.

Според Фредерик Удеа, президент и главен изпълнителен директор на Сосиете женерал (Societe Generale) увеличенията на капитала са много трудни за банките в обстановка, характерна с опасенията, свързани с Европа, и по-общо с несигурността за бъдещето на икономическия модел на банките".