Американският президент Барак Обама заяви, че Европа все още е в трудна икономическа ситуация, отчасти защото не е предприела някои от стъпките, които са направили Съединените щати, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

В обръщение към около 70 души на благотворително мероприятие в Сиатъл Обама заяви, че проблемите на Европа са сред факторите, които засягат американския икономически растеж. Той спомена също високите цени на бензина като потенциална икономическа спирачка. "Срещу нас все още има насрещен вятър. Европа все още е в трудно положение, отчасти защото не направи някои решителни стъпки, които ние направихме в началото на тази рецесия", заяви Обама по време на събитието, което се състоеше в частен дом.

Той не уточни кои икономически стъпки има предвид, но високопоставен административен служител спомена някои примери като рано проведения тест за устойчивост на банките, изискването банките да подсилят капиталовите си буфери и агресивно ранния отговор от страна на Федералния резерв - американската централна банка.

"Цените на бензина все още притесняват много хора. Пазарът на недвижимите имоти все още е много слаб в цялата страна. Но добрите новини са, че ние издържахме на бурята", каза още американският президент. Оздравяването на американската икономика ще бъде решаващо за перспективите за преизбирането на Обама на 6 ноември, отбелязва агенцията.

Вероятният му опонент от страна на републиканците Мит Ромни го обвини в липса на бизнес проницателност, за да изведе САЩ от рецесията и да свали нивото на безработицата.