Испанското правителство реши да национализира една от най-големите банки в Испания - "Банкия", която обслужва 10 милиона клиенти и има 400 хиляди акционери, съобщиха световните агенции.
Решението е било взето заради тежкото финансово състояние на банката, на която не достига ликвидност, за да поддържа нормалната си дейност, и която е натрупала огромни активи под формата на недвижима собственост.
За последните три дни акциите й се обезцениха с 13 процента.
Според съобщението на испанското правителство национализацията на "Банкия" ще стане чрез превръщане в акции, собственост на държавата, на 4,6 милиарда евро държавна помощ, предоставена й през 2008 г. Така държавата ще стане собственик на 45 процента от акциите.
В съобщението се казва, че национализацията няма да означава намеса в нейната дейност, а начало на оздравяване на финансовото й състояние. По мнението на испански експерти неочакваната национализация на "Банкия" е опит тя да бъде спасена от банкрут, което потвърждава наличието на сериозни трудности в испанския банков сектор. За тях призна вчера и премиерът Мариано Рахой, който съобщи, че в следващите дни правителството ще предприеме нови мерки за реформиране на системата.