Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността за предоговаряне на Фискалния пакт, въвеждащ по-строга бюджетна дисциплина, който беше съгласуван от 25 държави членки на ЕС, съобщи Ройтерс, цитиран от БГНЕС. Тя отхвърли критиките, че съюзът не се съсредоточава върху растежа.

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд, който ще се изправи срещу президента Никола Саркози на втория тур на президентските избори във Франция на 6 май, заплаши, че ще поиска предоговаряне на Фискалния пакт, ако бъде избран за президент. Но тази седмица той намекна, че е възможен компромис, при който Фискалният пакт да бъде ратифициран в сегашната му форма, но по-късно да бъде допълнен с ново споразумение за стимулиране на растежа и заетостта в Европа.

Дясноцентристката германска лидерка, която лобираше пред колегите си от ЕС за приемането на пакта, заяви пред германската вестникарска група ВАЦ, че лидерите на ЕС вече работят по конкретни предложения за растеж и работни места. "Фискалният пакт беше договорен, той беше подписан от 25 държавни ръководители и вече е ратифициран от Португалия и Гърция. Парламентите в цяла Европа са на път да го приемат. Ирландия свика референдум за него в края на май. Той не може да се предоговаря", категорична е Меркел.

"Въпросът за растежа, за който мнозина говорят, от дълго време е нашият втори политически стълб заедно със солидните финанси", заяви Меркел и допълни, че лидерите на ЕС вече са постигнали споразумение да направят конкретни предложения за стимулиране на растежа и на създаването на работни места на срещата им на върха през юни.

Германският канцлер Ангела Меркел "ще работи добре и в дух на доверие с френския президент, който и да е той", увери по-късно днес говорителят й Щефан Зайберт. Вчера кандидатът на социалистите и фаворит за президентските избори във Франция Франсоа Оланд изтъкна: "Не Германия ще решава за цяла Европа".