Гърция приключи днес преструктурирането на суверенния си дълг, който държат частните кредитори, постигайки участие от 96,9 на сто, обяви финансовото министерство на страната. "Ние сме много доволни от резултатите на операцията за размяна на облигации", заяви финансовият министър Филипос Сахинидис в комюнике, цитирана от АФП.

Става дума за операцията за отписване на малко над половината от 205,5 милиарда евро дълг на страната към частните кредитори, уточни Франс прес.
Гърция прикани частните си кредитори, тоест онези които държат облигации по държавния й дълг на стойност 206 милиарда евро, да разменят старите ценни книжа за нови, като се съгласят на 53,5 процента номинална загуба. Общо крайната загуба се очаква да бъде около 73-74 процента от стойността на държаните първоначално книжа, изчислено по сегашна стойност, тоест с отчитане на по-ниската доходност и по-дългия срок на книжата.

Новите облигации, които ще бъдат предложени на частните кредитори, ще бъдат с падеж най-малко 11 години и най-много 30 години, което е повече от всички облигации, които са държали досега.