Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства ангажиментите на унгарското правителство за независимостта на централната банка, откриващи пътя за преговори за европейска помощ за Унгария, предаде Франс прес.
Барозу разговаря днес в Брюксел с унгарския премиер Виктор Орбан, който изрази надежда, че пречките за начало на преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за финансова помощ практически са отстранени, предаде Ройтерс, позовавайки се на унгарската агенция МТИ. Орбан заяви, че правителството му ще приложи бързо предложените промени в спорния закон за централната банка и ще се консултира с Европейската централна банка (ЕЦБ) за решаване на спора, блокирал началото на преговорите.
В края на ноември 2011 година Унгария поиска от МВФ и ЕС заем от порядъка на 10-15 милиарда евро след покачването на лихвите по облигациите й отслабването на националната й валута, форинта. Будапеща обаче се "дисквалифицира" за този заем, след като прие икономически мерки, отклоняващи се от препоръките на МВФ, включително закон, ограничаващ независимостта на централната й банка, отбелязва АФП.
ЕС постави като предварително условие за преговори промяната на спорните закони. Според източник от Брюксел "Орбан е отстъпил за централната банка, за да издейства началото на преговори за заем от МВФ и ЕС.
Утре се очаква Барозу да предложи на Европейската комисия да даде зелена светлина за началото на преговори за искания от Будапеща заем, посочи същият източник.
В същото време Брюксел остава обезпокоен за реформите по отношение на правосъдието, службата за защита на данните и медийния закон, който според неговите критици ограничава свободата на словото. Според европейски източник комисията може да сезира европейския съд по тези спорни точки.
По време на финансовата криза през 2008 година Унгария беше спасена от фалит благодарение на кредитна линия от 20 милиарда евро от МВФ, Световната банка и ЕС.