Той бе принуден да направи това, след като не успя да убеди подкрепящата го Партия на свободата в необходимостта от нови икономии за 16 млрд. евро.

Лихвите по 10-годишните френски облигации се повишиха по-рано днес в началото на сесията, което е признак за известна нервност на инвеститорите след първия тур на президентските избори във Франция, спечелен от социалиста Франсоа Оланд, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Според анализатори първият тур не е отправил ясно послание, което може да засили опасенията за ситуацията във Франция.

Германският индекс DAX към 16 ч. пада с над 3%, френският САС 40 - с 2.3%, а FTSE с 1.7%, задълбочавайки тенденцията от сутринта.

В същото време низходящата тенденция на фондовата борса в Мадрид днес продължи, преминавайки под най-ниските равнища от 2009 година със спад от над 3 процента. Днес стана известно, че бюджетният дефицит на Испания се е установил на равнище 8,5 процента през 2011 година. Страната обещава да го намали до 5.3% от БВП тази година. Испанската икономика изпадна в рецесия през първото тримесечие на 2012 г., когато се сви с приблизително 0,4%, съобщиха от Централната банка в Мадрид. Това е вторият пореден спад на икономиката след съкращаването с 0,3% през предходното тримесечие, отбеляза в днешния си доклад банката, позовавайки се на високото фискално напрежение в страната.

Борсата в Милано също задълбочи загубите си в началото на днешната сесия, отчитайки спад от над 3 процента на пазар.

За спада допринесоха и лоши данни за Европа.

Актуализиран в 16 часа