Банкови служители, които разгласяват данни за сметките и влоговете на свои клиенти, могат да получат до пет години затвор, а при настъпили значителни вреди – до осем години. Това предвижда текстът за злоупотреба с банкова тайна в законопроекта за нов Наказателен кодекс, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, съобщава в. "Класа". 

Проектът на Особената част на нов Наказателен кодекс е изготвен от работна група, в която участват 18 експерти. До 15 май становища по проекта на Особената част на нов НК ще могат да дадат неправителствените организации, държавните ведомства и други институции. Текстът от Наказателния кодекс, касаещ злоупотребата с банкова тайна, гласи, че който противозаконно разгласи данни, засягащи наличността или операциите по сметка или влог на клиент на банка, които е узнал във връзка със службата или работата си, или използва противозаконно тези данни, се наказва с лишаване от свобода до пет години, с глоба и с лишаване от право по чл. 59, ал. 1. При настъпили значителни вреди за банката или за неин клиент, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, глоба и лишаване от право, е записано още в новия НК.

Пред "Класа" адвокат Марин Марковски казва, че в сега действащия Наказателен кодекс не е предвидена санкция за разкриването на банкова тайна. Необходимо е да има такъв текст. Това гарантира доверие на вложителите в банките, а банковата дейност е част от дейността на държавата, обясни още Марковски.

Според адвокат Васил Василев и до момента е имало възможност да се търси отговорност за издаване на банкова тайна, но по други текстове от НК. Той обаче допълни, че не си спомня дело за разгласяване на банкова тайна.

В момента банковата тайна е разписана в чл. 62 на Закона за кредитните институции (ЗКИ). Според текста на ЗКИ банкова тайна са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и влоговете на клиентите на банката. При постъпване на работа банковите служители подписват декларация, че ще я спазват. Санкциите при отвличане стават по-малки според новия Наказателен кодекс. В досегашния НК е записано, че за отвличане наказанието в общия случай, когато няма утежняващи вината обстоятелства, е от три до десет години. При новия Наказателен кодекс санкцията става от две до осем години. В целия текст на обновения НК липсва доживотният затвор без право на замяна.