Четирите най-големи гръцки банки отчетоха загуби от общо 27,9 млрд. евро, или 36,9 млрд. долара, пише Bloomber, цитиран от Дарик. Първоначалните очаквания бяха за загуби от около 20 млрд. на Националната банка, Алфа банк, Пиреос банк и Юробанк, главно вследствие на преструктурирането на гръцкия дълг.

Министър-председателят Лукас Пападимос се опитва да финализира плана за рекапитализация на гръцките банки, които отписаха значителна част от дълговите облигации. Очаква се, че на банките ще са необходими около 50 млрд. евро, за да покрият загубите си от преструктурирането на дълга. Страната получи първия транш от 25 млрд. евро за подпомагане на банките от Фонда за финансова стабилност. Рекапитализацията е наложителна, за да се стимулира реалната икономика и да се подпомогнат най-вече представителите на малкия и среден бизнес, коментира гръцкият премиер.

Загубите на Националната банка за 2011 г. достигнаха 12,3 млрд. евро при печалба от 406 млн. евро за предходната година. Анализаторите прогнозираха загуба от 9,29 млрд. за банката.

Юробанк е с 5,51 млрд. евро загуба при печалба от 68 млн. за 2010 г. Алфа банк отчете загуба за 2011 г. от 3,81 млрд. евро при печалба от 86 млн. за предходната година. Пиреос губи 6,3 млрд. евро.