Пазарните колебания, предизвикани от положението на Италия, не бива да отвличат вниманието от "много амбициозните" икономически реформи, които правителството се опитва да проведе, и които в крайна сметка ще се изплатят. Това заяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

"Италия е ангажирана с много амбициозни реформи в средносрочен и дългосрочен план в икономиката и държавните финанси. Трябва, разбира се, да се прави преглед през определен период", каза Оливие Байи. "Всекидневното наблюдение на развитието на пазарите няма да доведе до добри анализи на положението в италианската икономика", допълни той.

Байи бе помолен да коментира повишаването на т. нар. спред (разликата между лихвите по 10-годишните италиански облигации и същия вид ценни книжа на Германия) до над 4 процента. Това равнище е близо до границата от 5 процента, оценявана като сигнал за неустойчивост.

През последните дни ЕК отправи подобни послания и спрямо Испания, чиито облигации са поставени под още по-силен пазарен натиск. Днес спредът по ценните книжа на Испания достигна 4,22 процентни пункта.