България е в челната тройка по дял на необслужвани кредити в Европейския съюз. В същото време обаче страната е и сред лидерите по показателя, който измерва стабилността на системата – капиталова адекватност.
Нивото на просрочията над 90 дни у нас е средното за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показват данни на Международния валутен фонд, цитирани от "Капитал Дейли".
Делът на необслужваните заеми у нас според тези данни е 14.9% от общо отпуснатите кредити, такова е числото и от БНБ към края на 2011 г., а обемът - 8.365 млрд. лв. Данни от месечната статистика на БНБ обаче подсказват, че е възможно да има увеличаване на просрочията през първото тримесечие (данните ще бъдат обявени в края на този месец).
Това ни поставя на трето място по дял на необслужвани заеми в ЕС - след Латвия и Литва .и редом с  Румъния, Гърция и Ирландия. При напредналите икономики - Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Италия, Великобритания, делът на необслужваните заеми се запазва на нивата от предходната година (2010 г.)  с леки изменения – за разлика от догонващите икономики от Източна Европа. Същевременно българската банкова система е сред най-подсигурените с капитал в ЕС.
По капиталова адекватност (17.5%) страната ни е на пето място  след Хърватия, Ирландия, Белгия и Естония, запазвайки нивото от предходната година. Данните на МВФ показват, че повечето страни от напредналите икономики запазват капиталовата си адекватност, но в Естония например намалява от 22.1 до 18.6%. Показателят за Гърция също спада от 12.2 процента на 10.1%. Ирландия я увеличава от 14.6 на 19.2% за една година. В ЦИЕ като цяло нивото на капиталовата адекватност е по-високо от това в западноевропейските страни. 
Според банкерите стабилността на кредитните институции се измерва не с дела на просрочията, а с нивото на капитала и адекватността.
"Всичко опира до това колко буфери има срещу тези лоши кредити", посочи управителя на БНБ Иван Искров пред банковата общност на професионалния й празник 6 декември миналата година. Към края на 2011 г. такива буфери са 5.8 млрд. лв. провизии, 2.9 млрд. лв. капиталов излишък (превишение на капитал над регулаторно изисквания - бел. ред.), 9.2 млрд. лв. капитал, както и текущата печалба в сектора.