Португалският премиер Педру Пасуш Коелю заяви днес, че няма гаранции, че страната ще спази ангажимента си да се върне на международните капиталови пазари преди септември 2013 година, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. В коментар за в "Файненшъл таймс" Коелю отбелязва, че е оптимист за изпълнението на поетите от Португалия ангажименти, но призова за реализъм и прагматизъм, тъй като е възможно фактори извън контрола на правителството да изиграят определена роля.

"Важно е да кажа нещо, което ще прозвучи спорно, но всъщност въобще не е спорно - в епоха на несигурност няма гаранции," заяви португалският премиер. Коелю определи ангажиментите на Португалия да спази условията и сроковете, които й бяха поставени, за да й бъде отпусната спасителната финансова помощ, като неотменими и отхвърли предположенията за втори спасителен финансов пакет или преструктуриране на дълга, ако правителственият план върви гладко.

Сигурен съм в плана за реформи, който имаме и в способността ни да се върнем на пазарите навреме, ако го изпълним, отбеляза португалският премиер. Той обаче призна, че Португалия може да призове за допълнителна подкрепа, ако окажат влияние важни фактори, които са извън контрола на страната. Няма гаранции и не можем да се подготвим за събития, които са извън контрола на страната ни. Но съм убеден, че ще успеем само ако осъществим по-голямата цел за основна реформа, която ще възстанови просперитета на Португалия, посочи Коелю.