След като държавните и правителствени ръководители от ЕС призоваха Европейската комисия да изработи предложения за борба с нарастващата безработица в Европа, днес в Брюксел се очаква да бъдат представени нейните заключения, съобщи сайтът touteleurope.eu, цитиран от БТА. Предложенията нямат задължителен характер.

Въпросът за минималното заплащане е деликатна тема в Европа и комисията, в лицето на европейския комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор, реши да бъде предпазлива. Според нея минимални заплати, които не са прекалено ниски, допринасят за борба с бедността и стимулиране на потреблението. В Европа 8 процента от работещите са смятани за бедни, доколкото печелят по-малко от 60 на сто от средния национален доход. Но за да се се насочва вниманието специално към Германия, където само 70 процента от работещите имат гарантирана минимална заплата, комисията предлага такава да се въведе по браншове, коте ще позволи по-добре да се стимулират секторите , допринасящи за икономическия растеж.

Втората насока на комисията е да се насърчи появата на истински пазар на труда в европейски мащаб. Идеята е да се координират политиките на заетост подобно на бюджетните политики. Брюксел иска да насърчи правителствата да гледат на пазара на труда като цяло, а не само в национален план. За прилагането на тази мярка според комисията е необходимо по-адекватно признаване на дипломите, както и европейски помощи за безработица, за да се стимулира международната мобилност.

Освен това Брюксел иска пазарите на труда да бъдат отворени за българи и румънци, изтъквайки, че делът на работниците от друга европейска държава остава твърде малък в страни като Франция въпреки процеса на интеграция от 2004 година.

Мерките на Брюксел включват и намаление на разходите на работодателите чрез въвеждане на данък върху потреблението, парниковите емисии и недвижимите имоти, който не се отразява така негативно на заетостта.