В Европейски съюз инфлацията през март на годишна основа е била 2,9 на сто, колкото и през февруари, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат в съобщение, цитирано от БТА.

На месечна основа поскъпването е било 1,1 процента. България е сред страните с най-ниско равнище на инфлация през март 1,7 процента на годишна основа. Пред нея се нареждат Швеция (1,1 процента) и Гърция (1,4 процента). Най-висока е била инфлацията в Унгария (5,5 процента), Естония (4,7 процента) и Чехия (4,2 процента). Инфлацията в еврозоната през март е била 2,7 процента на годишна основа, което е с 0,1 процентни пункта повече от обявените преди три седмици данни, предаде ДПА. През февруари инфлацията в еврозоната също бе 2,7 процента, посочи Евростат.

На месечна основа цените в еврозоната са се повишили с 1,3 на сто. Въпреки рецесията, която обикновено успокоява растежа на цените, инфлацията в еврозоната остава над целевата, определена от Европейската централна банка - "близо до, но под 2 процента", което намалява възможността за понижение на основната лихва с цел да се съживи икономиката. Повишението на инфлацията през март се дължи преди всичко на цените на транспорта (4,6 процента), алкохола и цигарите (4,4 процента) и жилищата (4 процента).