Има добри шансове безработицата в САЩ да намалее преди президентските избори, заяви в интервю за телевизия Ей Би Си министърът на финансите Тимъти Гайтнър, цитиран от Франс прес и БТА.

"Ако икономиката продължи да расте с умерени темпове, тогава повече хора ще се върнат на работа и се очаква да настъпи постепенен спад на безработицата", изтъкна Гайтнър. Министърът обаче призна, че икономическото положение още е много трудно. "Очевидно пред нас има още много трудности. С Европа, която все още се намира в тежка криза, с Иран и петрола, които пораждат опасности за нас. Но показателите, с които разполагаме, все пак са доста окуражаващи", посочи Гайтнър.

Американската икономика сега има по-добри възможности да се справи с високите цени на бензина, изтъкна министърът, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че необичайно топлата зима е намалила като цяло разходите за енергия на потребителите, а цените на газа също са се понижили. Според него предложението да се обложат с най-малко 30 процента данък американците с доходи над 1 милион долара годишно няма да навреди на икономиката, свивайки инвестициите и растежа.