Уолстрийт очаква евентуална победа на социалиста Франсоа Оланд на президентските избори във Франция, преценявайки тази възможност като реален, но второстепенен източник на несигурност, съобщава БГНЕС.

Френският премиер Франсоа Фийон заяви неотдавна, че Франция ще стане "жертва на пазарите" при успех на Оланд и остро разкритикува липсата на бюджетна дисциплина в програмата на соцпартията. Макар на Уолстрийт да има консенсус, че предвид резултатите от анкетите сегашният президент Никола Саркози наистина няма шанс да спечели, малцина са анализаторите, които предричат срив на пазара при победа на Оланд.

Според Питър Секини от брокерската компания "Кантор Фицджерал", който още в края на март изрази опасенията си, че евентуална победа на Франсоа Оланд може да разтресе пазарите, днес Уолстрийт се страхува по-малко от социалистическия кандидат. Голямата неизвестна си остава отражението на този избор върху икономическото и политическото положение в еврозоната.

Уолстрийт възприема Европа през призмата на дълговата криза и ако Оланд евентуално поражда опасения, то е защото Франция е ключова страна за всяка бюджетна реформа в Европа и всяка промяна в ръководството й е източник на потенциална нестабилност. Изразеното намерение от кандидата социалист да предоговори европейския пакт за бюджетна стабилност или да действа за по-активната роля на Европейската централна банка в цел да облекчи кризата в еврозоната, поражда страх, а това би могло да се отрази отрицателно върху еврото.

Уолстрийт ненавижда несигурността повече от перспективата за избора на социалист начело на Франция. Независимо дали го ценят или не, хората познават Никола Саркози, неговите позиции, мненията му, докато неизвестността ги плаши, единодушни са анализаторите.