Това става ясно от официалното становище на институцията, изпратено до Симеон Дянков на 21 март. С него тя е предложила законопроектът да бъде оттеглен.
БНБ бе предизвикана да публикува документа днес, след като правителството одобри законопроект, позволяващ до 30% от парите на Сребърния фонд да се инвестират в български ДЦК.
Централната банка припомня, че парите на фонда, които като част от фискалния резерв се инвестират от нея, са управлявани в съответствие с решенията на УС на фонда, който досега не се е възползвал от пълните инвестиционни възможности, дадени от сегашния закон. Дори БНБ е предлагала варианти за по-активно управление.
БНБ вече 16 години отчита печалби от управлението на валутните резерви и от тази печалба досега е внесла в бюджета 2.65 млрд. лева, пише в документа.
Въпреки че левът е добре покрит с резервни активи и изваждането на Сребърния фонд не би застрашило валутния борд, то ще доведе до понижение на кредитния рейтинг на страната, смята БНБ. Все пак към 19 март покритието на лева с активите на управление "Емисионно" е било 152%, като се приспаднат парите на правителството, подчертава централната банка.
Друга опасност е, че с намаляването на фискалния резерв правителството се лишава от инструмент за управление на ликвидността (този инструмент и сега е загубил гъвкавостта си заради понижаването на резерва през последните години и се налага МФ  да покрива текущи плащания от целевите фондове, разкрива БНБ).
Също така отпадането на ограничението за инвестиране в ДЦК ще постави Министерство на финансите в явен конфликт на интереси, според БНБ. Значителното инвестиране на средства в ДЦК ще повиши цените им, респективно ще намали доходността, което е изгодно за държавата, но е в ущърб на бъдещите пенсионери, които разчитат на доходността от фонда, обяснява централната банка. Ще се създаде възможност за манипулиране на цените на вторичния пазар, което ще засегне един от Маастрихтските критерии (за дългосрочните лихви) и съответно ще предизвика европейска реакция.