Лихвите по 10-годишните държавни облигации на Италия нараснаха днес до 5,5 процента или с 6 базисни пункта спрямо миналата седмица, предаде ДПА, цитиран от БТА. Спредът - разликата между доходността по тези облигации и германския еквивалент, който служи за сравнение, нарасна с 10 базисни пункта, достигайки до 388 базисни пункта, което е най- високото равнище от средата на февруари.

Безпокойството на инвеститорите, свързано с италианските облигации се проявява преди търга на италиански държавни ценни книжа в четвъртък, когато министерството на финансите ще се опита да продаде облигации на стойност 5 милиарда евро (6,5 милиарда долара). Търсенето на италиански облигации нарасна през първите месеци на годината благодарение на плановете на правителството на премиера Марио Монти да намали дълга на страната, възлизащ на 1,9 трилиона евро. Мерките за икономии, които въведе правителството на Монти, включително увеличаване на данъци, орязване на разходите и обещанието да бъде премахнат бюджетният дефицит догодина, помогнаха пазарите да се успокоят през последните месеци.

В същото време опасенията за финансовото състояние на Испания се засилиха на фона на увеличението на лихвите по испанските облигации въпреки очакваните нови мерки за строги икономии, предаде Асошиейтед прес. Доходността на 10-годишните испански дългови книжа на вторичния пазар се повиши до 5,82 на сто спрямо 5,74 процента в края на миналата седмица преди католическия Великден. Разликата между лихвите по испанските облигации и смятаните за референтни германски облигации достигна 4,11 процентни пункта - най-високата стойност от идването на власт на новото правителство в Мадрид през декември.

Увеличението е в резултат както на опасенията за способността на Испания да намали дълга си, така и на спада на доверието в глобален план след разочароващите данни за заетостта в САЩ от миналата седмица. Испания не се нуждае от спасителен план в този момент, заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от ДПА. Той каза това, след като вчера правителството на Мариано Рахой обяви плановете си да постигне икономии от 10 милиарда евро чрез съкращения в здравеопазването и образованието.

Пак днес Гърция събра 1,3 милиарда евро от пуснатите на търг ценни книжа с шестмесечен падеж, предаде агенция АНА-МПА. Облигациите са били пласирани при по-ниска лихва - 4,55 на сто в сравнение с 4,8 на сто на предишния подобен търг през март. Събраните средства от новата емисия държавни облигации ще отидат за плащания по сделки с ценни книжа, емитирани на 11 октомври 2011 г. в размер на 1,6 млрд. евро.