Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви по време на конференция, че основната цел на България е да стане източните врати на ЕС към Източна Европа, Близкия Изток, Африка и Азия. Министърът каза това на форум на тема "Либерализация на регионалните пазари", организиран от Виенския икономически форум и Българската търговско-промишлена палата, съобщи БТА.

Конференцията бе открита от президента на Виенския икономически форум Ерхард Бусек. Беше прочетено и приветствие от премиера Бойко Борисов, под чийто патронаж е форумът. Като предпоставка за осъществяването на тази цел министърът посочи географското положение на страната ни и инфраструктурата й. Сред основните приоритети в краткосрочен план министър Павлова открои предприемането на най-спешните мерки за преодоляване на ефектите от финансовата и икономическата криза. Лиляна Павлова обаче подчерта, че за да има устойчиво регионално развитие на страната в дългосрочен план - 2020 г., е необходима стабилизация и разширяване на потенциала на българския пазар, създаване на нови устойчиви работни места и изграждане на инфраструктура, която да създаде предпоставки големите инвеститори да открият страната ни.

Министър Палова открои три основни приоритета на държавата - социално-икономическото развитие на нашите региони, което ще стане и чрез подкрепата от еврофондовете. Тук влиза и инициативата за подобряване на енергийната ефективност на публичните и частните сгради, за което сега над 600 млн. лева се инвестират, а дългосрочната цел е тези инвестиции да се удвоят, заяви министърът.

Вторият приоритет е развитието на пътната инфраструктура. Министър Павлова припомни, че сега се инвестират 4 млрд. лева в развитието на пътната инфраструктура. Макрорегионалното сътрудничество и по-специално партньорството по Дунавската стратегия също беше откроено от министъра като приоритет за страната ни.

Министър Павлова подчерта, че страните в региона не трябва да се делят според членството си или не в ЕС. В този смисъл, според министъра, Дунавската стратегия ни дава възможност да работим в партньорство със съседните страни, в това число и в областта на сигурността и борбата с организираната престъпност, и развитието на туризма - теми по Дунавската стратегия, по които страната ни е координатор.