Това съобщи след заседание на Министерския съвет в Кюстендил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цитиран от БТА. По закон санкциите са до 10% от оборота.

Само преди седмица КЗК излезе със становище, в което е записано, че има картелно споразумение между основните компании на пазара на горива. Комисията уличи 4 фирми - "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД. Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев отрече да има споразумение между фирмите. Според него комисията е изразила "предположение за картел". 

Много внимателно ще следим какви ще са отговорите, защото те обжалват, посочи Московски. Той уточни, че това са пазарни механизми, в които държавата не може да се меси, но допълни, че за него е важно да бъде осигурена конкурентна среда за компаниите, които са на този пазар. Московски каза, че държавата има механизъм, за да провери дали условията на пазара са конкурентни и този механизъм е задействан.

Министърът добави, че следи процеса на пазара отблизо и е наясно, че тръгвайки нагоре, цените на горивата ще доведат до поскъпване на всички останали стоки. "На пазара нещата са на свободен принцип. Начините, чрез които държавата може да се намеси, това са косвените фактори, които определят цената - данъка и акциза. Но там едва ли би могло нещо да се направи. Не сме се се консултирали с финансовия министър по този въпрос, а акцизите у нас са най-ниски в ЕС", допълни министърът.

При днешното изслужване на председателя на КЗК Петко Николов стана ясно, че са наложени санкции от румънската комисия на две от българските дружества, за които е извършена проверката на българската КЗК за наличие на картелно споразумение за цените на горивата. 

Инспекция на място в четирите компании извършихме през януари, каза председателят на КЗК. "Това, което имаме като доказателства, е достатъчно. Преценката за това да се направи една инспекция включва елемента на изненада. Не спираме да събираме доказателства", заяви Николов.

Най-рано след три месеца може да се стигне до окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията дали има картелно споразумение при търговията с горива.
 "Има определение на комисията, с което са предявени твърдения за извършено нарушение", обясни той, преди да бъде изслушан пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание, цитиран от Фокус.

В едномесечен срок дружествата имат достъп до доклада на комисията за защита на конкуренцията и ще могат да направят опровержение, да представят конкретни доказателства и да поискат изслушване в ресорната комисия в парламента. „Ако те използват правата си, комисията ще се произнесе със съответния акт и с окончателно решение. В момента представяме само междинен доклад", обясни още Николов.