Управителят на централната банка на Франция и член на изпълнителния съвет на ЕЦБ - Кристиан Ноайе заяви, че обвързването с покупката на големи количества облигации е отвъд ролята на ЕЦБ и би увеличило значително рисковете за стабилността на еврото в средносрочен период.
"Не мисля, че доверието би спечелило от прилагането на мерки, които няма да донесат дългосрочни резултати, независимо от повишението му в краткосрочен период", съобщи Ноайе на пресконференция относно суверенния дълг в Париж. Според него, ЕЦБ трябва да продължи с използването на нестандартни мерки, когато механизмите за прилагане на монетарната политика - като доходността на правителствените облигации - са под риск.
Ноайе заяви, че ЕЦБ играе напълно ролята си на като кредитор от последна инстанция с нейната програма за изкупуване на облигации и други ценни книжа, като е изчистила кризата с ликвидността при банките. Управителят на централната банка на Франция подчерта, че текущата криза е изключително сложна и прави вземането на решения относно монетарната политика трудно. Той допълни, че възстановяването на доверието е труден и продължителен процес. Ноайе завърши с думите, че приветства действията за по-голяма фискална дисциплина и интеграция в Еврозоната и че остава оптимист относно възстановяването на стабилността и ръста в района.