Гърция отново е застрашена от "некоординиран фалит" заради разногласия във връзка с участието на частните кредитори в отписването на част от нейния дълг, пише в. "Имересия", цитиран от БТА. Изданието цитира осведомен източник, пожелал анонимност, който казал, че за момента разногласията били непреодолими и че се изказвали опасения преди всичко за доброволното участие на частния сектор в "подстригването" на гръцкия дълг. Същият източник изключил участието на частните кредитори в отписването на дълга да е на 100 процента и добавил, че в този случай милиардите, които ще останат непокрити от отписването на дълга, трябва да се намерят от гръцки източници.
Невъзможно е да бъде намерено задоволително решение за всички страни, участващи в преговорите по опрощаването на гръцкия дълг, казал още същият източник, като предрекъл, че е възможно в крайна сметка да не се стигне до споразумение и Гърция да изпадне във финансов колапс. Гръцкото правителство и международният институт за финанси, ръководен от Чарлз Далара, който представлява частните кредитори, полагат отчаяни усилия, за да се събере висок процент на участие в отписването на гръцкия дълг, казал източникът.
Представители на кредиторите от тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, заявили пред гръцките власти, че въпреки напредъка, отбелязан във връзка с отписването на част от гръцкия дълг, за момента поне няма гаранции, че преговорите ще стигнат до доброволно споразумение при висок процент на участие на частните кредитори, притежаващи гръцки облигации, пише още в. "Имерисия".
В края на миналата седмица гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че има "позитивни индикации" от преговорите и че вярва, че сделката за намаляване на дълга с 50 процента или 100 милиарда евро ще завърши успешно. Заложените прогнози са дългът постепенно да бъде сведен до 120% на от БВП до 2020 г.
Гърция избегна банкрут с помощта на международни спасителни заеми, договорени през май 2010 г., и в отговор на това се ангажира с предизвикващи недоволство мерки за икономии, за да се справи с прекомерния си бюджетен дефицит, огромния дълг и нарушени функции на държавата. Втори спасителен пакет беше договорен през октомври в размер на 130 млрд. евро, включително 50-процентно отписване на гръцки облигации, притежавани от частни кредитори. Сложните преговори за отписването на дълга започнаха миналия месец и се очаква да продължат няколко седмици.