Кандидатът на френските социалисти в президентските избори през 2012 г. Франсоа Оланд заяви днес, че ако бъде избран, смята да "предоговори" споразумението по проекта за европейски договор, постигнато в петък в Брюксел, като "добави онова, което му липсва", предаде Франс прес, цитиран от БТА.
В Брюксел лидерите на ЕС постигнаха принципно споразумение за по-строги бюджетни правила в еврозоната. Ще бъде създаден фискален съюз от 26 страни, сред тях и България. Не беше постигнато споразумение за промени в договора за ЕС. Освен това страните не се разбраха и за емитирането на еврооблигациите и ролята на ЕЦБ.
Запитан от френското радио Ер Те Ел дали това споразумение "ще го ангажира, ако е в Елисейския дворец", Оланд отвърна: "Ще видим. За момента няма никаква определена дата, говори се за месец март". "Ако бъда избран за президент на републиката, ще предоговоря това споразумение, за да добавя онова, което му липсва днес - да стане по-ефикасно спрямо пазарите - бих желал да няма спад дотогава в интерес на страната ми", каза Оланд. "И второ, ще направя така, че да се добави липсващото, сиреч намеса на Централната европейска банка, еврооблигации и фонд за финансово подпомагане - тоест онова, което ще стане отговор на днешния натиск на пазарите - и накрая, трябва да има растеж", добави френският социалист.
Той обеща, ако бъде избран за държавен глава, да прокара "заедно с новия вече френски парламент закон за програмиране на публичните финанси, който изключително точно да урежда връщане на равновесието в сметките ни до края на 2017 г.". Ще поема този ангажимент и пред нашите европейски партньори, и пред французите, заяви Оланд. Френският социалист отбеляза, че "не следва тази логика" - да се гласува или не златно правило (със задължение за връщане към равновесие). "Може да се гласуват колкото щете златни правила във всички страни, но няма ли растеж, няма и да се постигне нито една цел", добави Оланд.