Резултатът от срещата на върха на ЕС е много добър за еврозоната, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Франс прес и ДПА. Според Драги споразумението за по-строги бюджетни правила е основа за бюджетен пакт с по-голяма дисциплина в бюджетните политики на страните членки. Със сигурност това ще бъде полезно в сегашната ситуация, допълни той.
ЕЦБ ще поеме управлението на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), заяви пред журналисти френският президент Никола Саркози след първия етап от разговорите на европейските ръководители. Предложението е било на Марио Драги, уточни Саркози. Освен това френският президент съобщи, че страните от еврозоната възнамеряват да увеличат ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) с 200 милиарда евро.
Управляващата директорка на фонда Кристин Лагард посочи, че потвърждението за тази сума ще бъде направено след десетина дни. Тя приветства решенията на срещата на върха, които "вървят определено в правилна посока", имайки предвид засилването на бюджетната дисциплина и ускоряването на учредяването на постоянен спасителен фонд за еврозоната.
От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел обясни, че МВФ ще бъде финансиран от двустранни заеми от страните членки на ЕС, включително страни извън еврозоната. Идеята е фондът да се сдобие с достатъчно средства, за да помага при необходимост на големи икономики като Италия или Испания, отбелязва АФП.
Страните от еврозоната не са успели да постигнат споразумение да се открие пътят, дори и в далечно бъдеще, за емитиране на еврооблигации и осъвместяване на дълговете, обяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Против такава стъпка се обявява Германия, тъй като именно на плещите на Берлин би се стоварило основното финансово бреме, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Що се отнася до "златното правило" за бюджетна стабилност, френският президент Никола Саркози посочи, че то ще бъде вписано в конституцията на всички страни членки, "правилото ще се наложи на всеки от нас". Той обаче подчерта, че не възнамерява да приема това правило във Франция преди президентските избори през 2012 година, тъй като "изглежда няма консенсус" в страната.