Европейската централна банка понижи водещата си лихва до исторически минимум от 1 процент. Понижението с четвърт пункт бе очаквано. Решението не е било единодушно.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви допълнителни мерки, като каза, че банката ще предоставя неограничена ликвидност за период от три години (очакванията бяха срокът да се удължи от една до две години), както и че ще облекчи изискванията за обезпечаване на заемите към банките.
Той обаче охлади очакванията за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната, предаде Ройтерс.
Драги намекна миналата седмица, че банката може да предприеме решителни действия, ако европейските лидери се споразумеят за затягане на бюджетния контрол, припомня Ройтерс. Аз бях изненадан от тълкуването на моите коментари миналата седмица, каза днес Драги на пресконференция.
Пазарите очакваха именно изкупуване на облигации и днес бяха разочаровани. Миланската фондова борса задълбочи загубите си днес следобед, отчитайки спад от 3,13 на сто на водещия си индекс FTSE Mib. Петролът и акциите на Уолстрийт паднаха. Индексът Дау Джоунс се смъкна под 12 000 пункта, като отбеляза спад с 1,63%.
В Ню Йорк суровият петрол изгуби 2.15 долара, за да затвори на 98.34 долара на барел.
В Лондон, суровият петрол тип „Брент” се свлече с 1.42 долара- на 108. 11 долара за барел.
На първата си месечна среща, ръководена от Драги през ноември, управителният съвет на ЕЦБ вече понижи водещата лихва с 0,25 процентни пункта до 1,25 процента, припомня АФП, цитирана от БТА.
Освен решенията за паричната политика, ЕЦБ обяви и нови прогнози. Тя  подобри прогнозата за БВП на еврозоната през 2011 г., но я влоши за следващата 2012 г. От ЕЦБ очакват, че през тази година икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,5-2,7% /по-рано се очакваше 1,4-1,8%/, прогнозата за догодина се колебае от свиване с 0,4% до ръст с 1% /по-рано се очакваше повишение от 0,4-2,2%.
Актуализиран в 23,30 часа