Банките в България са жадни за добър бизнес. Трезорите са пълни с пари, но няма платежоспособно търсене на кредити. Това каза в интервю за "Стандарт" управителят на Българската народна банка Иван Искров.
Ръстът на заемите у нас е като този в еврозоната, допълва той.
"В същото време обаче спестовността расте и депозитите се увеличават с доста по-големи темпове. Несигурността кара хората да се въздържат от големи инвестиции и потребление. Депозитите от граждани и фирми нарастват с 13% на годишна база към октомври. Това показва, че хората и фирмите имат доверие в банките. Не достига обаче платежоспособно търсене на кредити", твърди Искров.
Банковият ни сектор е стабилен и работи, без БНБ да е похарчила нито лев за стимулирането му, за разлика от случващото се в еврозоната.
Брюксел обаче мери с двоен аршин големите и малките страни. Затова трябва да защитаваме интересите си, обобщава управителят навръх банкерския празник днес. Той се обявява срещу общата данъчна основа и срещу данъка върху финансовите транзакции, който нарича "данък популизъм". "Това е една недомислена идея, която дойде първо от академични кръгове в Европа, поде се от левичарските NGO-та и беше прегърната от популистки политици отляво и отдясно, опитващи се публично да "бичуват" обявените за виновни банки."
Освен това в постоянния спасителен механизъм, който вероятно ще заработи догодина относителната тежест за по-бедните страни като България ще бъде най-голяма, припомня Искров: "ние ще трябва да внесем в капитала на Европейския механизъм за стабилност над 8% от БВП, срещу по-малко от 6% за Германия и около 3% за Люксембург."
Не считам, че еврото ще изчезне и не това е основният въпрос, предвижда още управителят на БНБ.
Гръцката криза извади на бял свят неразрешени проблеми на еврозоната, допълва той.
Преди години всеки се беше фокусирал да критикува новите членки България и Румъния, понеже е най-лесно, продължава Искров. "Оказа се обаче, че гнилата част на ябълката е в самата еврозона."
По думите му "Гърция ще си изпие горчивата чаша до дъно точно така, както ние през 90-те години. Това опрощаване на дълга има висока цена."
Искров каза, че спестява в левове и посъветва българите да четат внимателно написаното с малки букви в договорите си.