Очаква се днес премиерът на Великобритания Дейвид Камерън да разкрие план, който ще позволи до пациентските досиета от базата данни на Националната здравна служба /NHS/ да имат достъп и частни фирми. Очаква се това да даде тласък на боледуващата икономика на страната.
Премиерът ще говори за стратегията на правителството за развитие на индустрията, свързана със здравето и живота на хората. Той ще настоява за "отваряне" на NHS с оглед превръщането на здравето в "огромен магнит" за икономически растеж. Идеята е NHS да работи ръка за ръка с индустрията, да придвижва нови идеи – от лабораториите, през директорските съвети до болничното легло. Това ще позволи на частни компании от сектора да използват държавни болници и да имат достъп до досиета на анонимни пациенти.
Стратегията предвижда две стъпки. На първо място, ще се създаде "насърчителен фонд"от 210 милиона евро, който да спомогне за придвижване на иновативни технологии и продукти до пазара. И да изгради "схема за ранен достъп", която да ускори въвеждането на нови лекарства и технологии в болниците на Националната здравна служба.
Според правителствен източник, Великобритания има потенциал да се превърне във водеща световна сила в този сектор, който наема 160 000 души и има 50 милиарда лири годишен оборот. Целта е не само да се задълбочи обменът на данни, а и да се правят повече клинични изпитания в болниците.
Говорителят по здравните въпроси на Лейбъристката партия Анди Бърнхам каза по този повод: "Няма да позволим на Камерън да погазва основни гаранции в отчаянието си да създаде приемлива стратегия за индустрията".