Според САЩ Фондът има необходимите наличности, за да изпълнява мисията си при сегашните условия, съобщи същият неназован източник дни преди европейската обиколка на финансовия министър Тимъти Гайтнър, предаде БТА. В началото на ноември държавните и правителствени лидери на Г-20, обединяваща най-богатите страни в света, сред които са и САЩ, се ангажираха да следят "МВФ да има необходимите средства, за да играе системната си роля в подкрепа на всички свои членки".

САЩ поеха задължението през 2009 година да увеличат кредитната си линия за МВФ със 100 милиарда долара. На фона на затрудненията, пред които е изправена Европа, редица страни искат средствата на МВФ да се увеличат, в случай че се наложи намесата му в много по-голям мащаб на Стария континент. Някои държави с нововъзникващи пазарни икономики дадоха да се разбере, че биха могли да увеличат приноса си за средствата на МВФ, но засега няма нищо конкретно по въпроса, отбелязва АФП. В петък МВФ призова почти директно Европейската централна банка да се включи в гарантирането на наличностите на Фонда.

От 6 до 8 декември Гайтнър ще бъде на обиколка в Европа. Планирано е да посети Франкфурт, Берлин, Париж, Марсилия и Милано. Основна тема в разговорите му на Стария континент ще бъдат "усилията за укрепване на институциите на еврозоната", уточни Франс прес.