Северноевропейските страни също искат свой представител в ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) и искат да избегнат Испания отново да получи пост в борда догодина, пише германският икономически всекидневник "Файненшъл таймс Дойчланд", цитиран от БТА. Според изданието, което не цитира източниците си, Хага и "малки страни в Северна Европа" искат да наложат назначаването на техен съгражданин на мястото на Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, чийто мандат изтича през юни 2012 година. Освен Гонсалес-Парамо, в Изпълнителния съвет има един французин и един германец - номинирани, които ще встъпят в длъжност в началото на 2012 година - италианецът Марио Драги, който е президент на институцията, вицепрезидентът португалец Витор Констансиу, както и белгиецът Петер Прат.
Изпълнителният съвет на ЕЦБ е арена и на друга битка: и Франция, и Германия искат свой човек да наследи подалия оставка главен икономист Юрген Щарк.
По традиция има негласно споразумение за равновесие между Севера и Юга при оформянето на състава на съвета. Холандия, която заедно с Финландия е сред "добродетелните" страни в еврозоната, са на мнение, че в момента това равновесие не е спазено.
В съвета Гонсалес-Парамо отговаря за пазарните дейности и като такъв за покупките на ЕЦБ на пазара на облигации. Това превръща поста му в ключов в момент, когато дълговата криза пропълзява все повече из еврозоната и институцията е под натиск от всички страни да направи нещо повече.