Институтът за финансови изследвания съобщи, че заплатите в общественият сектор в Англия растат много по-бързо, отколкото възнагражденията в частния сектор по време на рецесия, докато в същото време държавните служители избягват много от натиска върху служителите в частния сектор, пише вестник “Дейли Телеграф”, цитиран от "Фокус".
Служителите в държавния сектор получават с почти 8% повече, отколкото техните колеги в частния сектор. Институтът прогнозира, че преодоляването на тази разлика ще отнеме няколко години. Данните не отчитат „позлатените пенсии” на заетите в обществения сектор.
Институтът направо своите изчисления, докато премиерът Дейвид Камерън каза, че вчерашните стачки са били неуспешен опит за привличане на внимание.
В същото време стана ясно, че британските семейства преживяват най-тежкия икономически натиск над стандарта на живот от над половин век, и няма да бъдат по-добре до 2016 г., отколкото са били през 2002 г., пише вестник “Таймс”. Институтът за финансови изследвания разкри вчера, че семействата със средни доходи ще имат с 2496 лири по-малко за харчене през следващата година, отколкото са имали преди три години.
В деня, в който 1.5 млн. служители в обществения сектор, сред които директори, учители, медицински сестри и държавни служители, излязоха на най-голямата стачка във Великобритания от поколения насам, уважаваният институт съобщи, че предлаганите от коалиционното правителство пенсии все пак ще оставят трудещите се в обществения сектор с далеч по-щедри пенсии, отколкото ще могат да си позволят заетите в частния сектор.