В комюнике, разпространено в Брюксел, френският министър на финансите Франсоа Бароен и германският му колега Волфганг Шойбле настоятелно заявяват, че ще уважат независимостта на ЕЦБ по-специално при разпределянето на постовете в Изпълнителния съвет. Те обаче не споменават конкретно поста на главен икономист. "Доверяваме се на Марио Драги (президента на ЕЦБ) и на Изпълнителния съвет, че ще вземат най-доброто решение за ЕЦБ в съответствие с нейния мандат", изтъкват двамата министри.
Досегашният главен икономист на банката, германецът Юрген Щарк, подаде оставка през септември заради несъгласие с политиката на банката за изкупуване на облигации на финансово затруднени държави от еврозоната. Тогава Берлин незабавно издигна кандидатурата на заместник-министъра на финансите Йорг Асмусен за член на Изпълнителния съвет, където по негласно споразумение се гарантират на големите страни от еврозоната едно от шестте места.
Франция също е хвърлила око на престижния пост и би се радвала, ако поста на Щарк бъде наследен от заместник-директора на дирекцията на френския Трезор Беноа Кьоре, според източник на АФП.
Постът на главен икономист в ЕЦБ е особено стратегически и поради различията между Париж и Берлин за ролята на финансовата институция при управлението на дълговата криза. Франция настоява за масова намеса на банката, докато Германия е на мнение, че ЕЦБ трябва да се придържа предимно към ролята си да предотвратява инфлацията.