Това гарантира германският финансов министър Волфганг Шойбле пред чуждите журналисти в Берлин, цитиран от newsmaker.bg. За да се преодолее бързо кризата в Еврозоната, Германия ще предложи промяна в Договора от Лисабон, поясни Шойбле. Става дума за протокол 14, който определя правилата в еврозоната.
Канцлерът Ангела Меркел иска да се допише допълнение, което да предвижда по-голям контрол на Брюксел върху бюджетите на страните с обща валута и по-строга дисциплина по отношение на дефицита им. Желателно е това допълнение да се ратифицира от всички 27 страни-членки, макар че то няма да важи за 10-те извън зоната, освен ако те сами не пожелаят това. Така Берлин се надява най-сетне да преодолее съпротивата на Великобритания, която се опасява, че е възможно разцепление на ЕС на две зони. Ако се окаже, че процедура по ратифицирането на промяна в договора ще отнеме твърде много време, е възможно да се премине и към подписване на променения протокол държава по държава на принципа на Шенген.
Шойбле опроверга, че Германия работи по таен план за обособяването на елитен клуб на богатите в Евросъюза. „ЕС няма да се разцепи, а Европа няма да говори на немски. Нашата сила е именно в многообразието”, подчерта финансовият министър. На въпрос на в. „24 часа” Шойбле заяви, че е убеден, че кризата няма да трае още дълго. „Важно е да бъдат убедени пазарите, че еврозоната и ЕС са единни", каза той.
Финансовият министър в Берлин не споделя мнението на някои икономисти, че еврото няма да оцелее. "От тази криза ще излезем по-силни, тя е шанс”, заяви той и допълни, че е по-добре пазарите да се взират в еврото, отколкото в US долара. "Икономиката на САЩ е твърде важна за целия свят и ако бъде атакувана, ще имаме много по-сериозен проблем от сегашния", каза Шойбле.